Vad är kreativitet?
Själva ordet kreativitet är lite svårt eftersom det är så utslitet och ofta används lite slarvigt. Ordet är ganska nytt i svenska språket, det har funnits sen 1959, och kommer från latinets creō, ’att skapa’.
De flesta associerar kreativitet med konst och konstnärer eller uppfinningar och uppfinnare. Eller så tänker man på kreativitet som den skapande processen när vi kommer på nya idéer, men kreativitet är så mycket mer än det.
Det är egentligen en metod för problemlösning, ett arbetssätt som kan användas i vår vardag och inom nästan alla yrkeskategorier. Vi kommer ändå inte ifrån att konst kräver en viss kreativitet och oavsett när man vill vara kreativ, så kan man drabbas av en kreativ blockering.
Skapa något nytt och nyttigt
En vanligt förekommande definition är att kreativitet är förmågan att skapa något nytt och nyttigt.
Det handlar alltså om att ta kunskap som redan finns och stoppa in den i ett nytt sammanhang för att kunna se nya möjliga resultat. Oavsett om resultatet är en tanke, produkt eller tjänst så ska den på något sätt även göra någon nytta.
Att skapa något nytt är inte svårt. Jag kan måla tre streck på en canvas på ett sätt som ingen har gjort tidigare. Det är nytt, men knappast kreativt om det inte gör någon nytta.
Då kanske någon ifrågasätter om konstverk över huvud taget är nyttiga?! Ett äpple är nyttigt, att springa är nyttigt… Men… en bit tyg med tre streck…?!
Några synonymer till nyttig är användbar, värdefull, välgörande. Om de tre streck jag målade på min canvas är vackra och dekorativa så att någon vill hänga upp canvasen och den ökar trivseln och ger en skön känsla när man tittar på den – då är det välgörande och värdefullt. Om ett konstverk får oss att må bättre finns det alltså någon form av nyttighet och användbarhet.
Tre saker i samverkan
Om man gräver lite djupare i vad som egentligen krävs för kreativitet, alltså för att skapa något nytt och nyttigt, så är de flesta överens om att det är tre faktorer som samverkar.
- Kunskaper inom området (du behöver kunskap och erfarenhet av att måla).
- Kunskaper om kreativa processer (förmågan att se förbi traditionella sätt att angripa problem. Hur för jag en idé framåt? Hur kommer jag igång? Hur gör jag när jag kör fast? Hur testar jag min idé?)
- Inre motivation (entusiasm, egen motor, ”jävlar anamma”… kalla det vad du vill, men det måste finnas en vilja och en drivkraft för att komma framåt).
Kreativitet uppstår alltså inte av sig själv, du behöver mycket kunskap inom området innan du kan börja experimentera på ett sätt som faktiskt leder till något som i slutändan är användbart. Kreativitetsforskare brukar säga att det krävs åtminstone 10 års praktik innan man verkligen kan skapa något nytt och användbart.
Kreativitet med stort eller litet K
Det finns två olika nivåer av kreativitet, där båda är lika viktiga, men på olika sätt. Låt oss kalla dem Kreativitet (med stort K) och kreativitet (med litet k).
Kreativitet med stort K är sånt som är nytt för samhället eller världen och det är nyttigt för en stor del av befolkningen. För att exempelvis hitta en lösning på problemet med microplaster i haven, krävs Kreativitet (med stort K).
Kreativitet med litet k är det som är nytt för kreatören och nyttigt för denna person. Om jag målar mina tre streck på ett sätt som är nytt och nyttigt för mig, som andra kanske redan har kommit på, så har jag ändå utfört något kreativt. Jag har kommit framåt i min kreativa process, jag har löst ett problem.
Man måste inte vara ett geni för att vara kreativ
Alla har en potential att vara kreativa. Det handlar inte om att vara smartare eller bättre än genomsnittet, det handlar oftast om att inte ge upp efter bara ett eller två försök… Den inre motivationen kan absolut hämmas av yttre faktorer, så om det inte finns något ”jävlar anamma” eller glädje i utvecklingen så ger vi upp väldigt fort.
Förmodligen har du ofta en kreativ process i ditt målande, utan att du ens reflekterar över det. När du lärt dig något nytt och sedan sätter in det i ett annat sammanhang så är det faktiskt en kreativ process.
På bilden i skolan fick du säkert teckna ett klot med alla skuggor och du lärde dig förmodligen att du ska blanda gult och blått för att få fram en grön färg. Om du nu bestämmer dig för att måla ett vackert grönt äpple för första gången, använder du alla dessa gamla kunskaper om färglära och hur skuggorna faller – i ett nytt sammanhang.
Eller som Steve Jobs sa:
”Kreativitet handlar bara om att koppla ihop saker. När man frågar kreativa personer hur de gjorde något, så känner de sig lite skyldiga eftersom de egentligen inte gjorde det, de bara såg något. Det verkade uppenbart för dem efter ett tag. Det är för att de hade förmågan att koppla ihop egna erfarenheter de haft och kunde skapa nya saker. Skälet till att de kunde göra det var att de hade mer erfarenhet eller hade tänkt på problemet mer än andra människor.”
Vad betyder det här för dig, i ditt skapande?
Konst måste inte alltid vara kreativt. Om du har ett favoritmotiv som du gärna målar gång på gång så skapar du knappast något nytt, men du skapar något användbart – En vacker tavla som kan hänga på väggen och sprida glädje.
Samtidigt utvecklar du din målarkompetens genom att träna din öga-hand-koordination och en massa annat inom konsthantverket. Dessa kunskaper är din viktigaste tillgång inom ditt målande. En vacker dag kanske du känner dig redo att tänka utanför den berömda boxen, och du kanske vågar utmana dig själv och testa något nytt eller angripa ett problem på canvasen på ett lite annorlunda sätt. Med lite ”jävlar anamma”, all din kunskap och tekniker för att komma vidare när du kör fast, kanske du lyckas skapa något som är både nytt och nyttigt!
I allt detta, oavsett om du är kreativ eller ej just idag, glöm inte bort att ha kul på vägen!