Börja måla med akrylfärg, steg för steg

You may also like...

29 Responses

 1. Jenny Skoog skriver:

  Tack för den här sidan och tack för dina ord och tips!
  Jag har fått en målarduk, penslar och akrylfärg utav en vän, men inte riktigt kommit igång för att prestationen inför slutresultatet ligger så högt. Jag vet ju att det egentligen bara är att sätta igång och jag vet att jag absolut inte är någon konstnär och inte ett proffs, men jag vet att jag kan måla ok och därför ligger ångesten inför att prestera och stoppar upp hela processen.
  Men dina ord får mig faktiskt att vilja sätta igång. Jag vill ”misslyckas”. Jag vill leka med färgerna och se vad det blir.
  Jättebra informationssida!

  Varma hälsningar Jenny

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Jenny,
   Ååh, så glad jag blir av att du vill komma igång och leka med färgerna och att du vill våga att ”misslyckas” – det är den bästa inställningen du kan ha för att våga ha riktigt kul!
   Du får gärna höra av dig igen om du behöver lite stöttning på vägen eller om du behöver ”komma vidare” på något sätt!

   Förlåt att mitt svar har dröjt… Har egentligen ingen annan ursäkt än… livet… 😉 Men när jag såg ditt meddelande och att jag lyckats tända en skaparglädje hos någon annan så blev det en morot för mig att åter igen fokusera på att skapa nya inlägg här på sidan.

   Hoppas att vi hörs igen!
   //Nina

 2. Marina Hallgren skriver:

  Tack , för hjälpen , ska köpa och komma i gång 🤩🤩🤩

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Marina,
   Så kul att du vill komma igång och börja måla!
   Hör gärna av dig om hur det går för dig eller om du vill ha lite hjälp vidare på något sätt 😉
   //Nina

   • Anders skriver:

    Tack för det trevliga inlägget som passade mig perfekt nu när jag går i tankarna på att ge akryl målning en ärlig chans.

    Jag har mest målat med akvarell och har bara en gång tidigare testat akryl men det var med något billigt startkit för 15år sedan.

    Jag letade efter en sida där man kunde läsa om vad för färger som rekomenderas till en nybörjare och det fick jag ju svar på här, så nu kan jag börja skriva en inköpslista.

    Kika gärna in min instagram för att se vad jag gör med alla kreativa idéer som kommer upp i huvudet.
    http://www.instagram.com/storhuvepadda

    • dinatelje.se skriver:

     Hej Anders,
     Så kul att du vill börja måla med akryl. Var inne på din instagram och tittade på allt fint du gjort, jag tror att du kommer att gilla akryl och de möjligheter som finns att blanda det med andra tekniker. Du kan t.ex. använda akrylfärgen som lim och kombinera det med pärlor… Eller kombinera det med spik-och-tråd, eller tyg eller papper eller äggskal eller sand… möjligheterna är oändliga…

     Till en början tycker du säkert att det känns lite ”bakvänt” jämfört med akvarellen, men när du väl kommer över den tröskeln så tror jag att du kommer att uppskatta hur förlåtande akrylfärgen är. Blir det inte riktigt som du tänkt, är det bara att ta en paus (dricka en kopp kaffe) och sedan måla över så att det blir rätt.

     Hör gärna av dig igen om du har några frågor eller behöver hjälp att komma igång.
     //Nina

 3. Malin c skriver:

  Fick en duk idag i födelsedagspresent och är total nybörjare så jag googlade ”hur målar man med akryl” och hamnade här! Så nu ska jag köpa färg och våga sätta igång. Det ska bli jättekul! Tack för ett informativt och tydligt inlägg.

 4. Christine skriver:

  Tack för ett jättebra inlägg och tips för nybörjare.
  Vi ska isolera våran bod till mig så jag kan börja måla. Jag har försökt få fram information gällande minimum temperatur för färgerna. Är det något du har svar på? Tack

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Christine,
   Så kul att du vill börja måla med akrylfärger, och vilken lyx att ha en egen liten bod att måla i så att du inte behöver plocka undan alla prylar efter varje gång du målat!

   Akrylfärger är vattenlösliga och innehåller lite vatten. En bra grundregel är därför att akrylfärger inte ska frysa, alltså inte förvaras i minusgrader. Om vattnet fryser blir färgen grynig och oanvändbar.

   Jag har däremot aldrig hört något om att de skulle må dåligt av att förvaras svalt (med svalt menar jag några plusgrader). Jag tänker snarare att det skulle vara bättre för färgerna än att förvaras varmt eller i direkt solljus, då värmen gör att vattnet avdunstar snabbare och att färgen lättare torkar i tuben, speciellt om korken/locket inte är ordentligt stängd.

   Om du har lite större burkar, hinkar eller flaskor med färg, är det till och med bra att förvara dem upp-och-ned för att få burken att bli helt tät. Hmm… det ska jag nog skriva ett kort inlägg om. Tack för idén 😉

   Om du känner dig osäker på ifall färgerna klarar av att ”övervintra” i boden kan du ju testa att förvara ett par tuber med lite mindre färg i boden nu i vinter… Resten av färgerna kan du ju för säkerhetsskull förvara inne i huset.
   //Nina

 5. Katty skriver:

  Stort tack! Så bra förklarad! ♥️♥️♥️

 6. Fabian skriver:

  Jag hoppas verkligen att du har kvar den här sidan !!
  Hej! Jag började att måla akryl tidigt på sommaren och är såtillvida en ordentlig nybörjare. Gjort tre tavlor sammanlagt nu, men sysslar mest med smycken.
  Att måla är kul, och att få tips och idéer från folk som Du gör det hela ännu roligare! Hittade din blogg idag och kommer fortsätta läsa och lära!

  Med all värme

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Fabian,
   Så kul att du börjat måla med akryl och att du hittat in på bloggen 😉
   Vad är det för typ av smycken du gör?
   Har tusen idéer som jag vill få in på bloggen, bara jag hittar tiden att skriva ihop det och lägga upp det… Hoppas på att kunna få till det så att jag kan jobba med bloggen lite mer regelbundet snart.
   //Nina

 7. Gunbritt Dahlin skriver:

  Hej Nina!
  Har sedan några veckor tillbaka haft funderingen att börja måla. Efter att jag delgav min väninna detta blev hon eld och lågor och tyckte jag genast skulle köpa material och sätta igång. Sagt och gjort, i helgen införskaffade jag material och nu ska jag bara komma i stämning för att sätta igång. Intressant att läsa ditt inlägg om akrylmålning för absolut nybörjare där du ger så härliga råd som jag tar till mig.
  Vad detta slutar med vet man aldrig men hoppas det ger mig den glädje jag tror det kommer göra.
  //Gunbritt

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Gunbritt,
   Så härligt att du har en påhejande väninna! Tänk så lite vi skulle våga oss på om vi inte hade sånna… 😉

   Hoppas att du snart kommer i rätt stämning för att sätta igång, jag tror absolut att du kommer att få glädje i ditt målande, bara du inte är för hård och kritisk mot dig själv. Kanske tycker du att dina första försök ser ut som om ett barn har målat bilderna… Men lyssna inte på dig själv då… Försök istället att se glädjen i att du faktiskt skapar något! Ingen är proffs direkt – du kan jämföra det med en golfspelare som står och slår många, många hinkar på en drivingrange innan den ens får gå ut på golfbanan…

   För att komma i rätt stämning brukar jag antingen sätta på ”Så mycket bättre – Säsong 3”, eller så tittar jag på en massa fina motiv som jag skulle vilja måla… Rätt som det är så har jag klämt fram lite färg och börjat kladda med penseln. 😉

 8. Peggie Johannesson skriver:

  Hej tack för inspirationen först av allt.
  Tänkte fråga om man på något sätt kan rädda/använda gouache och akvarell färg som har torkat i tuben?
  Mvh Peggie

 9. dinatelje.se skriver:

  Hej Peggie,
  Så kul att du blivit inspirerad av det du hittat här. 🙂

  Jag är inte någon stor användare av gouache och akvarell, håller mig till de lite enklare (och betydligt mer förlåtande!) akrylfärgerna… Men jag vet att folk klämmer ut färg ur sina akvarelltuber och låter färgen torka i små koppar för att de ska kunna ha färgerna i en liten låda och lättare ta med dem på resande fot. Det gör att jag tänker att du borde kunna klippa upp dina tuber och använda dem som ”vanliga” akvarellfärger i kopp… Det borde även fungera med gouache.

  Om du helst vill ha färgerna kvar i tuberna, tänker jag att du skulle kunna prova att hälla i *lite* vatten i en tub, stänga och skaka om den under ganska lång tid (flera minuter) och sen se om vattnet har ”räddat” färgen så att du kan använda den igen. Eller så kan du testa att hälla lite vatten i en tub och låta den ligga i några dagar – kanske löser det upp färgen igen…? Färgerna kanske blir lite mer rinniga/utspädda om du råkar ta för mycket vatten, men jag kan inte tänka mig att det skulle förstöra färgerna på något sätt…

  Detta funkar inte alls med akrylfärger, eftersom de i princip är lim som innehåller pigment… När limmet har torkat så är det torrt. Varken akvarell eller gouache innehåller ju något bindemedel som torkar på det sättet, så du kan blöta upp det gång på gång utan problem.

  Testa att blöta upp färgerna eller att använda dem som torra färger i kopp och återkoppla gärna hur det går! #nyfiken
  //Nina

 10. Petra skriver:

  Vilken stor inspiratör du är, och vilka fantastiska tips du ger. Som ett lexikon i akrylmålning.
  Har alltid varit en pysslare med allt från målning till blomsterarrangemang, smycken och handarbete. Har under en lång tid känt att jag vill måla igen, och nu är det verkligen dax.
  Så stort tack!

 11. Emmie skriver:

  Hej!
  Osäker på om denna tråd fortfarande är aktiv…
  Då jag fortfarande bara är 14 år gammal och inte får vecko/månadspeng så har jag ganksa svårt att ha råd med canvasdukar till varje projekt. Då jag förut ar använt mig av akvarell m.m så har papper alltid haft förmågan att skrynkla ihop sig. Undrar isåfall hur det fungerar med akryl?

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Emmie,
   Så kul att du vill testa måla med akryl!
   Papper har ju, som du redan märkt, förmågan att skrynkla ihop sig när det blir fuktigt… Tunnare papper skrynklar ihop sig mer än tjockare papper, så undvik vanligt ”ritpapper” eller ”skisspapper”. Tjockare papper är tyvärr lite dyrare, men om du har papper som är 200 g eller tjockare så skrynklar det inte ihop sig.
   Du kan förhindra det genom att tejpa fast pappret på tex en plywood- eller MDF-skiva som du köper på en brädgård eller ett byggvaruhus. Tunnaste varianten (ca 5 mm) funkar bra. Jag brukar använda maskeringstejp (den gula eller blåa varianten) det finns också på byggvaruhus, eller Rusta (lite billigare).

   Någonting som är riktigt, riktigt bra (och billigt!) är faktiskt att måla på baksidan av en tapetrulle. Gå till Rusta och fråga efter någon rulle som är på rea. Jag kollade precis på deras hemsida och hittade en rea-rulle som är 10 meter lång för 50 kr… Om de har någon som är lite kantstött eller skadad kanske du kan få den ännu billigare… 😉

   När du målar med akryl på papper kan det vara bra att ”grundmåla” med något som heter Gesso. Det är inget måste, men färgen kommer inte att torka lika fort, så det blir lite lättare att måla.

   Lycka till med ditt målande och hör gärna av dig igen om du har några frågor!
   //Nina

 12. Hej . Blev glad när jag hittade din hemsida kul att kunna skriva av sig .
  Lite som en gemensam reflektion det har vi på mitt jobb / skola . Efter varje lektion . Så himla givande
  . Men nu til saken .
  1 jag har målat från barns ben men aldrig känner med riktigt bättre jag får liksom aldrig ritat til det så bra som jag vil . ( jag hade dock lite av brot med måleriet en bariod i min bardom vet faktiskt inte varför men det e kanske jätte vanligt att man målar dagligen när man e 5 å upp til 11 sen tar det stop fantasin försvinner man vil liksom inte mer 🙁) sen vände det igen när jag började på mitt jobb . Men jag får fortfarande liksom inte rititr til det endån . Jag över och över hittar idéer sen tar det stop nån som känner igen sig ?
  2 jag ska hitta inspiration igen jag Ska inviga ett sovrum men man ska kunna koma fram til sängen för gästen skull hen vil dock ha mycket insprtion til att börja måla . Jag e inget fan av att vänta hur går jag snabbast til möte med att inreda ett min rum til en atelye ? 😀
  Med varma hälsningar Alice .

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Alice,
   Jag tror att alla kan känna igen sig i att inspirationen kommer och går, precis som du beskriver. Många barn slutar faktiskt att rita när de är 10-11 år, precis som du skriver… (Vad det beror på kan jag skriva om hur länge som helst, men jag nöjer mig med att bara lugna dig och säga att det är väldigt vanligt…)
   Ditt meddelande påminde mig om att det skulle vara bra att skriva om kreativitetsblockeringar här på sidan… Det finns många, många olika saker man kan göra för att komma över sånna blockeringar. Men jag ger dig några tips nu på en gång, så slipper du vänta på att jag ska skriva om det… 😉

   Vad som fungerar bäst är så klart olika för olika personer. Vad som fungerar bäst beror även på varför man blir blockerad… Det kan exempelvis bero på stress, rastlöshet, att ”fantasin tar slut”, eller att man i perioder känner sig dålig på att måla…

   För att veta vad man ska göra för att komma igång igen är det alltså bra att förstå VARFÖR man är blockerad… För mig handlar det oftast om att jag är stressad eller att jag sätter för höga krav på mig själv. Något som alltid fungerar är att lyssna på samma musik som jag ofta lyssnat på när jag målat (om jag är stressad), eller att ta en 15 minuters promenad (om jag har för höga krav). När jag är ute på promenaden ska jag bestämma mig för något jag ska måla (kanske ta en bild med mobilen när jag är ute) och sen sätter jag mig och målar det direkt när jag kommer hem, utan att tänka… Det behöver inte bli vackert, det ska bara bli något…

   Om blockeringen beror på att ”fantasin tar slut” som du beskriver, kan det fungera att utmana sig genom att sätta begränsningar för sig själv. Att man exempelvis bara får måla med två färger, eller att man bara får måla i 15 minuter på en bild, eller att måla en bild som bara är 5×5 cm, eller att du ska måla en tavla utan att använda penslar (du kan använda fingrarna, en trasa, tops, tandborste, en plastpåse, löv, kontokort, kartong, snören… eller vad som helst men inte någon pensel… använd gärna många olika saker för att måla din tavla!)
   En annan sak är att man kan försöka hitta nya sätt att väcka fantasin igen. Det kan exempelvis vara att man ska måla något som beskrivs i din favoritsång/film/bok eller att hitta inspiration i årstiden eller nästa högtid (födelsedag, jul, påsk, halloween, midsommar…), eller att åka iväg till ett konstmuseum för att verkligen titta på tavlorna… Eller kanske sitta på ett café och snabbt rita av någon okänd person som sitter på caféet. Eller att du skriver ett brev till någon person som du tycker om (kanske en vän, mamma eller ett syskon) och beskriver något roligt ni har gjort tillsammans, sen ska du måla någon liten detalj som du kommer ihåg från den händelsen. (Jag skulle exempelvis kunna skriva ett brev till min bror och prata om när vi var ute och seglade med pappa, sen målar jag den lampan som fanns inne i båten, eller kanske den vackra solnedgången som vi såg från båten.)

   Om blockeringen beror på att man känner sig dålig, ska man framför allt sluta att jämföra sig med andra… (lättare sagt än gjort!) Ofta kan denna känsla komma för att man känner att man inte utvecklas, man känner att man ”står still” i sitt skapande. Då är det jättebra att leta reda på någonting som man målade för länge sedan, och måla samma motiv igen. Då ser man verkligen hur mycket man har lärt sig!
   Eller så kan man bestämma sig för en liten sak som man vill träna på – och så tränar man på det om och om igen, tills man känner sig nöjd. Det ska alltså inte bli en färdig tavla, utan det är mera som halva bilder som aldrig blir färdiga. (Så gjorde jag för att lära mig att måla moln… Jag letade rätt på olika filmer på YouTube och försökte härma hur de gjorde… Tillslut, efter många försök, blev jag nöjd och kunde i förväg bestämma hur en himmel skulle se ut snarare än att den ”bara blev som den blev”).

   Om du inte vet varför du känner en blockering så är det ingen panik… då kan du helt enkelt testa några olika saker som jag nämnt här och se vad som känns bäst får dig just idag! 😉

   Jag vet inte om jag förstod din andra fråga helt, men jag tolkade det som att du vill ha tips på hur du kan göra om ditt sovrum så att du kan ha det som en ateljé… Men det låter som om det är lite trångt i sovrummet…? Jag har en kompis som har lite samma situation, hon har köpt en rullvagn på IKEA (vagnen heter Råskog) och i den har hon alla sina målargrejer. Hon kan enkelt rulla fram den när hon ska måla och plocka fram alla saker hon behöver, och sen rullar hon bort den i hörnet när hon är klar… Hon har ett skrivbord i sitt rum som hon kan sitta vid, och hon använder ett litet bordsstaffli som hon kan fälla ihop och förvara på vagnen när hon inte målar.

   En sak som jag tycker om är att ha en anslagstavla på väggen. Den använder jag som en ”moodboard” där jag samlar olika bilder, citat, torkade blommor och annat som inspirerar mig just nu. Om du inte riktigt har plats på väggen för en anslagstavla, kan du använda klädnypor som du knyter fast i en galge med olika långa snören… I klädnyporna kan du nypa fast olika bilder som du inspireras av och det är enkelt att flytta på den (och kanske lägga den i målarvagnen när du målat färdigt för dagen…) Om du tittar på den bilden som finns i länken, förstår du nog hur jag menar… 😉 https://mameassetsprod.blob.core.windows.net/editorial/2015/10/paketkalender7.jpg

   Jag hoppas att du känner att du fått lite svar på dina frågor.
   //Nina

 13. Novi skriver:

  Hej! Det här var väldigt hjälpsamt! Jag är en 17 årig elev som går konst inriktning i skolan och håller därför på med akrylfärg där, men jag har aldrig riktigt vågat börja på ett eget projekt eftersom jag avskyr att skapa saker som jag kan bli onöjd med. Men det här inspirerade mig att släppa det sättet att tänka och bara go for it. Tack, jag har aldrig sett fram emot att påbörja ett projekt så här mycket innan!

 14. dinatelje.se skriver:

  Hej Novi,
  Så kul att du vågar släppa taget och bara go for it! 😉

  Tyvärr är det många, många som har precis den känslan som du beskriver… Rädslan för att man inte ska bli nöjd gör att man inte ens vågar testa.
  Kanske jämför man sig med andra, eller så känner man att slutresultatet inte alls blir så som bilden såg ut inne i huvudet.
  Att vara bäst (eller ens bra) på att måla är inte anledningen till att du målar. När du målar, spelar ett instrument, spelar teater, eller gör något annat kreativt, får du en massa härliga upplevelser. Alla dessa upplevelser gör att du får erfarenheter som gör att du blir en mer intressant person, oavsett hur duktig du är. Du målar inte för att ”vinna”. Du målar för att uppleva målandet! <3 🙂

  Sen har vi i och för sig situationen med att du går i skolan, och då får man betyg... (Jag jobbar på en gymnasieskola, så jag vet hur detta ibland kan kväva elever...) Men då ska du tänka att det är processen, alltså din utveckling, som är det viktiga. Om du gör någon inlämning som "bara" ligger på 80% av din kapacitet och det du brukar lämna in, så kommer inte läraren att väga det lika tungt. Alla kan ha en svacka eller en dålig dag. Om du vågar utmana dig själv och tänja på dina gränser så kommer du att lära dig mycket på vägen. Den utvecklingen är det viktiga, även om man ibland hamnar i diket...

 15. Christina skriver:

  Hej! Jag är helt nybörjare och har lärt mig så mycket på den här sidan, tack för alla tips! Jag har målat på tapetrullar och ska gå över till canvasduk snart, så jag har en fråga: hur gör man med sidorna på duken, ska de målas eller inte?

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Christina,
   Spännande att du vågar ta steget över till canvasduk nu! Du kommer att märka att färgen beter sig aningens annorlunda när du målar på duk, den torkar inte riktigt lika snabbt (vilket kan vara bra ibland…)
   Du kan måla sidorna på duken, eller låta bli. Det finns inget som är rätt eller fel…

   Om man vill sätta en ram runt tavlan när den är klar, är det kanske lite onödigt att måla sidorna eftersom de inte syns.
   Om du inte vill sätta en ram runt tavlan så blir det lite snyggare att måla sidorna.
   Du kan välja att låta motivet ”fortsätta runt kanten” eller så kan du måla sidorna i en färg, så att färgen bildar en ram.

   Om du redan har målat tavlan, eller om du tycker att det är lite bökigt att måla runt kanten så är det enklast att måla kanten i en enda färg. Välj gärna någon mörk nyans som finns i ditt motiv. (Om du t.ex. har målat en tavla med mycket blått, blir det snyggare att måla kanten mörkt blå än att måla den svart…)

   Hör gärna av dig igen om du har fler frågor! 🙂

 16. Marie Johansson skriver:

  Tycker det är så bra hur du tipsar om kvalité på färger. Har alltid målat med barnen i olja. Skapar genom att sy, virka o sticka. Vi har konstnärer i släkten ( tyvärr döda nu).
  Så vill jag börja måla i acryl. Älskar tinga tinga, har bott ett år i kenya. Vill måla naivism o tinga tinga inspirerat med nordiska motiv. Älg, björn,rådjur mm

  Har fått lite billig färg men ska köpa riktig nu. De har ”royal & talents” i bitiken i vår lilla ort.
  Det var det jag googlade på, dess kvalité.

  Vill stötta lokala affären, men är den färgen något att ha?

  Förstår inte heller hur man grundar, och om och hur man avslutar med finish på den färdiga tavlan?
  Har du tips?

 17. Leon skriver:

  Hej och tack för en informativ sida!

  Jag har under pandemin satt som mål att börja måla med akryl varpå jag under hösten köpte in det mesta jag behövde för att komma igång. Efter årsskiftet satte jag igång och har redan hunnit med ett par målningar som jag är nöjd med. Det är jättekul och allra helst när det finns så många olika tekniker som man kan lära sig (har youtubat mig igenom x antal klipp).
  Jag har dock en fråga som jag känner att jag inte har fått grepp om än som jag hoppas att du kan hjälpa mig med.
  Finns det någon ingrediens eller nått sorts lack man kan ha i färgen eller stryka/spraya på i efterhand för att få en bättre lyster på färgerna och tavlan i stort?

  Någon rekommendation till facebook-grupp mottages gärna!

  Tack på förhand!

 18. Iréne Glovestam skriver:

  Hejsan. Har börjat med akrylmålningar och målar på pannåer nu när jag övar. Har hittat hit ohoj så bra sida!!

  Har ett par funderingar. Canvastavla köper jag billigare och den verkar ha grundats med vit yta. Jag undrar om jag kan grunda med min väggfärg jag har i vardagsrummet? Tänkte tavla skulle få samma färg innan jag målar Funkar det?

  Tänkte också kombinera både akvarell och akryl på akvarellpapper. Funkar det?

  Ha en fin kväll 👍🏼👍🏼👌🏻

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Iréne,
   Så kul att du kommit igång med akrylmålning!

   Om du vill hitta ett ännu billigare material att öva på, så kan jag tipsa om att måla på baksidan av tapetrullar… Ibland kan man ju köpa en hel rulle för typ 50 kr – nästan gratis!
   En pappersrulle beter sig lite annorlunda än en duk eller pannå (färgen torkar snabbare), men om du grundar den med ett lager ”gesso” så funkar den som en ”vanlig” duk.

   På din fråga om det går att blanda akvarell och akryl på samma papper, så är svaret ett rungande ”JA!” 😉
   Eftersom båda är vattenlösliga så går det perfekt att blanda. Även färgpennor och gouashe funkar jättebra att blandaager in om du vill det.
   Du kommer förmodligen att märka att det är lite svårt att måla med akryl på papper eftersom färgen torkar jättefort (pappret suger åt sig vattnet i färgen). Om du vill att det ska torka långsammare gör du på samma sätt som med akvarell – du blandar i mer vatten i färgen.
   Det funkar även bra att använda akryl som akvarell – bara att blanda ut den med mycket vatten… (det är inte att rekommendera för proffsmålare, men för hemmabruk på hobbynivå funkar det bra… 😉 )

   På din andra fråga är svaret – det beror på…
   Jag gissar att din väggfärg är vattenbaserad (det är vanligast) och då funkar det jättebra att grunda med den, för att sedan måla med akrylfärger ovanpå.
   Om din väggfärg är oljebaserad fungerar det tyvärr inte så bra. Oljefärger får en fet yta när de torkar, och akrylfärgen har svårt att fästa på feta (oljiga) ytor. Det är alltså en stor risk att färgen flagnar av med tiden.

   Läs alltså på färgburken – om den är vattenbaserad funkar det bra, om den är oljebaserad funkar det inte så bra.

   (Fast… jag tänker såhär… om din väggfärg är oljebaserad och du verkligen vill grunda med den – testa! Det kanske blir en fin tavla som håller i fem år innan färgen flagnar av… Och om fem år kanske du ändå vill måla en ny tavla… 😉 )

   Lycka til med ditt målande!
   //Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *