En bra baspalett när man målar

You may also like...

2 Responses

 1. Annie skriver:

  EN liten fråga. Jag har sett på Youtube att man lägger något som heter liquid white. Vad är det på svenska och hur hittar jag det? Hoppas du kan hjälpa mig. Mvh Annie

  • dinatelje.se skriver:

   Hej Annie,
   Liquid White (eller Magic White) är något man använder för att måla wet-in-wet (alltså med en våt färg på ett vått underlag), när man målar med olja. Man målar helt enkelt hela kanvasen med ett tunt lager Liquid White för att få ett fuktigt underlag.
   Det kommer att vara smidigare att måla och ytan känns jämnare. En annan effekt är att torktiden förlängs och den färg man målar med kommer att blanda sig lite med den vita underlagsfärgen, vilket resulterar i en ljusare färg.

   Som jag förstått det så är det väldigt svårt att köpa Liquid White i Sverige, man får beställa det från t.ex. Amazon. Men då handlar det om ett underlag för att måla med oljefärg… Det går absolut inte att måla med akrylfärg på ett underlag för olja.

   Man kan däremot efterlikna effekten för akrylfärg genom att blanda titanvitt (eller gesso) med ett medium som förlänger torktiden. Du kan använda exempelvis ”Winsor & Newton Slow Drying Medium” eller ”Liquitex Slow-Dri Blending Fluid Medium”. Det finns många andra märken, och i en välsorterad butik kan du förmodligen välja mellan gelé eller vätska.
   Det viktigaste är att det är ett medium som förlänger torktiden, men om man vill ha det så likt Liquid White som möjligt så ska man nog välja ett medium i flytande form snarare än gelé.

   Receptet är enkelt.
   Blanda hälften vit färg, hälften medium.
   Använd gärna en palettkniv istället för pensel när du blandar.
   Det är viktigt att blanda färg och medium riktigt ordentligt så att du inte har ”klumpar” med färg som kommer att torka mycket snabbare.

   Du kommer aldrig att kunna få samma långa torktider som man har med oljefärg (flera dagar), men du kommer absolut att märka skillnad på hur länge du kan jobba med färgen utan att den torkar. 🙂

   Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *