Börja här

Välkommen hit, tack för att du tittar förbi!

När du hittar en ny hemsida kan det vara svårt att veta var du ska börja. Därför finns denna sida, en slags innehållsförteckning som hjälper dig att sortera och hitta det som just du är intresserad av.

Vad finns på denna hemsida?

Innehållet på denna hemsida faller in i fyra olika kategorier

Instruktioner akrylmålning för nybörjare och avancerad | www.dinatelje.se

Instruktioner

Praktiska instruktioner för att du ska utveckla ditt målande, instruktionerna är indelade i tre nivåer;

  • – Absolut nybörjare
  • – Nybörjare
  • – Medelgod
Kilram och pensel

Material och verktyg

Här hittar du kunskaper och tips om olika material och verktyg, det kan vara jämförelser mellan olika produkter eller förslag på hur du kan ta hand om din utrustning så att den håller länge.

Primärfärgerna röd gul och blå | www.dinatelje.se

Färglära

En blandning av teoretiska kunskaper och praktiska övningar som handlar om det underbara området färglära. Ibland är det väldigt grundläggande kunskaper, ibland är det inlägg som bara vänder sig till den riktigt nördiga entusiasten.

Kreativ uppmuntran när du behöver det som mest | www.dinatelje.se

Kreativ uppmuntran

Alla behöver det ibland. En liten boost för att komma förbi en tillfällig svacka, eller en stor boost när det kreativa självförtroendet lyser med sin frånvaro. Här hittar du TED-talks, enkla övningar och nya infallsvinklar för att hitta glädjen i ditt skapande.

Varje inlägg är fristående

Du kan dyka in i det som intresserar dig utan att fundera på vad som kommer före eller efter, men om du vill få en lite bättre förståelse för hur allt hänger ihop, eller om du vill vara trygg i att inte missa någon viktig pusselbit i dina kunskaper hittar du en genomgång med många länkar här nedanför.

Jag uppdaterar och utökar hela tiden innehållet på dinAtelje.se, och då lägger jag in länkar i denna text så det kan vara värt att återkomma till denna sida ibland. Om du vill vara säker på att inte missa några nya inlägg är det bäst att prenumerera på nyhetsbrevet.

DinAtelje.se grundades sommaren 2018 och det tar tid att skriva varje text, så ha lite tålamod nu i början när det bara finns några få texter… Målsättningen med denna site är att ge dig en djup källa att hämta kunskap och inspiration från. Om du gillar de få texter som finns nu i början, så kommer du även att gilla det som kommer framöver! Prenumerera på nyhetsbrevet så får du ett mail när det kommer något nytt (jag kommer inte att mailbomba dig och jag lämnar självklart inte ut din adress till någon annan).

Instruktioner

Instruktionerna är indelade i tre nivåer; Absolut nybörjare, Nybörjare och Medelgod. Du kan självklart hoppa fram och tillbaka mellan nivåerna hur du vill, men det ger en liten hint om vilka instruktioner som kan vara mest intressanta för dig utifrån dina förkunskaper.

Instruktioner akrylmålning för nybörjare och avancerad | www.dinatelje.se

Absolut nybörjare

Om du är absolut nybörjare och inte har målat med akrylfärger förut så är det bra att börja med denna utförliga steg för steg instruktion om hur du börjar måla med akrylfärg. Det är ett ganska långt inlägg med all information du behöver för att komma igång första gången. En annan viktig kunskap är hur du tvättar och tar hand om dina penslar.

Min tanke med instruktionerna för absoluta nybörjare är att de ska vara korta och så enkla att det inte går att misslyckas. Syftet med olika övningar är att du ska våga måla utan att känna några prestationskrav. Du ska lära känna penseln, färgerna och underlaget. Ganska snart kommer du att vara redo för instruktionerna på nybörjarnivå.

Nybörjare

När du har vågat dig på att måla med akrylfärg några gånger kommer du att upptäcka att det är en ny, underbar värld som öppnas! Förhoppningsvis känner du en glädje och ett lugn av att måla och kanske upplever du att tiden står still.

Oavsett om du vill måla föreställande eller abstrakt (icke föreställande) så är det samma grundläggande ”regler” som gäller. Det är dessa grunder vi fokuserar på i den grundläggande nivån. Det kan handla om hur man blandar färger, skapar balans i kompositionen eller hur man går från 2D till 3D för att skapa ett djup i bilden. När du har lärt dig dessa grunder kan du välja att bryta mot dem precis hur mycket du vill, men det är bra att ha en stadig grund att stå på.

Medelgod

När du har kommit en bra bit på väg och behärskar grunderna kommer du märka att det ibland är de små detaljerna som gör den stora skillnaden. Här jobbar vi med mer specifika utmaningar, det kan handla om hur du får den slingrande vägen att ”ligga” på marken i stället för att sväva upp i himlen, eller hur du med bara några penseldrag kan få den fina hunden som du precis har målat att ”landa” på marken istället för att sväva i luften.

Här vidgar vi även perspektivet och går igenom sånt som inte bara har med målandet att göra. Det kan handla om hur du spänner upp en duk på kilram, skickar en tavla med posten utan att riskera att den går sönder eller hur du kan tänka kring prissättning när någon vill köpa din tavla.

Material

Under material hittar du kortare tips eller längre texter om just material för att du ska få en bättre förståelse för hur du kan jobba med dem på ett bättre sätt, eller för att hjälpa dig att avgöra om en viss pryl kan vara rätt för just ditt sätt att måla.

Det kan vara jämförelser av olika penslar, färger, stativ, paletter eller medium som du kan blanda i färgen. Här finns det även tips på material som gör ditt målar-liv enklare och som du enkelt och billigt kan tillverka själv,

Min grundinställning är att det alltid är bättre men några få prylar som man kan använda på flera sätt, jag gillar inte köp-slit-och-släng… Men min nyfikenhet gör att jag alltid vill undersöka saker. Vad är det egentligen är för skillnad mellan en färgtub av artistkvalitet som kostar en smärre förmögenhet, jämfört med de billigaste färgerna som kostar tre kronor per tub?

Kilram och pensel

Färglära

Färglära… det kan vara precis hur enkelt som helst… och hur svårt som helst…

Jag ser målandet som ett hantverk och för att riktigt förstå det, behöver man veta lite om hur vi upplever färg och hur färger påverkar varandra. Färglära är både teori och praktik. Det kan vara allt från att testa hur färghjulet kan hjälpa dig i ditt målande eller hur du blandar till din egen hudfärg till hur ögat fungerar och hur vi uppfatta färg eller vad akrylfärg är.

Primärfärgerna röd gul och blå | www.dinatelje.se

Kreativ uppmuntran

Alla behöver det ibland. Eller ofta. Oavsett om du fastnat i gamla hjulspår, drabbats av idétorka eller känner dig paralyserad av dina egna prestationskrav så vill jag hjälpa dig att komma vidare.

Här hittar du en tydlig beskrivning över vad kreativitet faktiskt är och tre saker man bör känna till om kreativ blockering.

Här kan du hitta några enkla knep för att vara lite mer motståndskraftig i kaotiska perioder, korta och lekfulla övningar för att tvinga dig ut ur komfortzonen eller tips på hur du kan fånga upp nya idéer. Här samlar jag även olika TED-talks som ger en boost och nya infallsvinklar.

Kreativ uppmuntran när du behöver det som mest | www.dinatelje.se

Summering

Min grundinställning är att vi lär så länge vi lever och jag vill locka fram nyfikenheten hos dig så att det blir enklare och roligare att utveckla ditt målande. Gläds åt varje del i målandet och kom ihåg att det är själva målandet som är det roliga, inte slutresultatet.